Er du bilejer, og måske endda førstegangs, er der masser af ting, man skal holde styr på. Afgifter, service og olieskift er ord, de fleste bilejere kender til. Når det gælder bilsyn af personbiler, er der masser af forvirrende regler, man skal kende til, da det er lovpligtigt at få sin bil synet af en autoriseret synshal med jævne mellemrum. Hvor ofte skal bilen synes? Kan du forberede dig på et bilsyn? Hvad sker der, hvis din bil ikke bliver godkendt? Alle disse spørgsmål og meget mere kan du finde svar på her.

Hvor ofte og hvor skal bilen synes?

Personbiler bliver indkaldt til det først syn fire år efter, bilen er blevet registreret første gang. Dernæst skal bilen synes hvert andet år, dog med visse undtagelser, hvis bilen for eksempel bliver synet i forbindelse med ejerskifte eller montering af anhængertræk. Synes skal foretages hos en synshal, der har autorisation til det. Får du ikke foretaget syn hos en autoriseret synshal, kan du risikere, at dit bilsyn ikke er godkendt, og du skal have foretaget et nyt. Din bil vil automatisk blive indkaldt til syn af Trafikstyrelsen gennem din e-boks, og du behøver derfor ikke holde styr på, hvornår din bil skal synes igen. Det er dog dit eget ansvar at få bilen synet i tide, men du vil altid modtage din indkaldelse til bilsyn otte uger inden synsfristen. Er det yderst nødvendigt for dig at få udsat synet af din bil, skal du sende en ansøgning til Færdselsstyrelsen senest fire uger før synsfristen. Du kan ikke ansøge om udsættelse af bilsynet efter, synsfristen er overskredet.

Hvad koster et bilsyn?

Prisen på et bilsyn er selvfølgelig relevant at vide, men faktisk kan prisen svinge ret meget afhængig af, hvor du får foretaget synet. Det kan derfor være en god idé at undersøge markedet inden, du booker tid til syn af bilen, da der kan være penge at spare. Måske kan du endda bruge din markedsundersøgelse til at presse prisen lidt ned hos din foretrukne synshal. I nogle områder er konkurrencen så høj, at du kan finde en relativ billig pris på bilsyn. Samtidig kan prisen også svinge fra synshal til synshal afhængig af synshallens status. De autoriserede synshaller godkendes nemlig efter en smiley-ordning, hvor man både kan rangeres som “Godkendt” og “Elite”. Ved nogle synshashaller kan prisen desuden være lidt højere på det første syn, men et eventuelt omsyn vil være billigere end hos konkurrenterne.

Fire hurtige tips før du sender bilen til syn

Det er en god idé at lave et hurtigt tjek af bilen selv, inden du kører til syn, så du slipper for et eventuelt omsyn. En af de ting biler ofte fejler på, er lygterne. Det er derfor en god idé at tjekke, at alle lygter foran og bagpå virker og lever op til lovkravene. Husk også at tjekke blinklys, tågelys og ikke mindst nummerpladelys. Særligt nummerpladelyset bliver ofte glemt, men det er faktisk lovpligtigt, at nummerpladen skal kunne ses på 20 meters afstand.

Det er også en god idé at tjekke mønstret på dine dæk. Mønstret har nemlig en funktionel betydning, da det indikerer, hvor slidte dine dæk er, og om de trænger til en udskiftning. Alle dæk skal minimum have en slidbane på 1,6 mm, som nemt kan måles med en lineal inden synet.

Bilens forrude er inddelt i tre områder, som hver har særlige krav til stenslag og revner. Har du et stenslag eller en lille revne i forruden, er det derfor en god idé at tjekke op på reglerne, så du er sikker på, at bilen kan gå igennem ved synet.

Tilslut er en tydelig indikator for, om der er noget galt med bilen, hvorvidt advarselslamperne i instrumentbrættet lyser. Inden du kører til syn, kan du derfor med fordel tjekke, at ingen af lamperne lyser, så du med ro i maven kan tage afsted.

Godkendt eller ikke godkendt? Her er de mulige udfald af bilsynet

Et bilsyn kan resultere i fire scenarier. Det bedste scenarie er en fuld godkendelse af ens bil. Det betyder, at synshallen ikke fandt nogle fejl eller mangler ved synet, og du kan roligt køre videre indtil næste syn. Du kan også få en betinget godkendelse. Det sker i situationer, hvor der er blevet fundet én eller flere fejl, som skal udbedres, inden bilen kan fuldt godkendes. Manglerne er dog ikke mere alvorlige end, at du må køre bilen til reparation uden krav om en opfølgende kontrol. Det er dog ikke lovligt at bruge bilen, før manglerne er udbedret. Er manglerne så alvorlige, at du ikke må køre videre før, manglerne er udbedret, går din bil ind under kategorien “Kan godkendes efter omsyn”. Det betyder, at manglerne skal repareres og bilen kontrolleres ved et omsyn, inden du må køre videre. I værste tilfælde er din bil i så dårlig eller uforsvarlig stand, at den ikke kan blive godkendt. Manglerne er her så markante, at de har betydning for miljøet eller færdselssikkerheden. I et sådan tilfælde vil Køretøjsregistret automatisk sende besked til politiet, som vil inddrage bilens nummerplader.

Efterårskampagne 2018

Kun så længe lager haves! Skynd dig inden bilerne bliver afsat.

Vi gør klar til en ny rotation af biler. Vores showroom er fyldt godt og grundigt op, og vi står og mangler pladsen. Derfor har vi ekstraordinære tilbud på udvalgte biler lige nu.

Audi A3

1,4 TFSi 122 Attraction 5d

Modelår 2013
Kilometer 142.000 km
Brændstof Benzin
KAMPAGNE 1.295 DKK pr. måned

Mercedes C63 VAN

6,3 AMG st.car aut.

Modelår 2009
Kilometer 64.000 km
Brændstof Benzin
KAMPAGNE 3.195 DKK pr. måned

AUDI A4

2,0 TDi 177 Avant Multitr. 5d

Modelår 2012
Kilometer 220.000 km
Brændstof Diesel
KAMPAGNE 1.395 DKK pr. måned

Land Rover Discovery 4

3,0 SDV6 HSE aut. 5d

Modelår 2014
Kilometer 87.000 km
Brændstof Diesel
KAMPAGNE 4.595 DKK pr. måned

Porsche Panamera 4S

4,8 PDK 5d

Modelår 2011
Kilometer 140.000 km
Brændstof Benzin
KAMPAGNE 4.687 DKK pr. måned

Mercedes CLS350

3,0 SB aut. 4-M 5d

Modelår 2015
Kilometer 55.000 km
Brændstof Diesel
KAMPAGNE 4.195 DKK pr. måned